“ Dacă crezi şi vrei poţi ” – Aceasta a fost deviza care mi-a călăuzit paşii de-a lungul a 45 de ani de muncă, care a devenit şi deviza organizaţiei. În 1996, când am iniţiat formarea Asociaţiei Femeilor Întreprinzătoare, care apoi s-a transformat in Asociaţia A.F.I – PROFAMILIA, așa cum este ea cunoscută azi, am dorit ca organizaţia să ofere o altfel de privire asupra femeii şi activităţii ei. Când spun cuvântul FEMEIE , văd o mulţime de calităţi şi ipostaze, şi cea mai grozavă şi inegalabilă fiind aceea de MAMĂ pentru că dacă vrem ca viitorul copiilor noştri să fie mai bun, atunci noi, femeile, trebuie să ne implicăm în viaţa socială şi politică; dar nu oricum. Este important să ne intereseze ce se intamplă cu noi, cu cei din jurul nostru si să luăm atitudine! Chemăm alături de noi să ia atitudine şi să ne ajute comunitatea şi factorii de decizie. Cea mai bună pledoarie pentru lupta împotriva violenţei în familie este poezia următoare:

Astăzi am primit flori.
Nu era ziua mea sau altceva,
Ne-am certat pentru prima dată aseară,
Şi mi-a spus multe lucruri urâte care m-au rănit.
Ştiu că-i pare rău şi că nu s-a gândit ce face.

Mi-a trimis astăzi flori
Astăzi am primit flori, dar nu a fost aniversarea noastră,
Sau altă zi specială.
Aseară m-a trântit de perete şi m-a sugrumat.
Totul părea un coşmar, nu-mi venea să cred ce trăiesc.
Dimineaţa m-am trezit plină de vânătăi.

Ştiu că-i pare rău, mi-a trimis flori astăzi
Astăzi am primit flori, dar nu a fost ziua mamei,
Sau altă zi specială.
Aseara m-a batut din nou,
mult mai rău decât înainte.
Dacă l-aş părăsi, ce m-aş face?
Ce voi face cu copiii mei? Şi banii?
Mi-e frică de el şi mi-e teamă să-l părăsesc..

Dar ştiu că-i pare rău, mi-a trimis flori astăzi
Astăzi a fost o zi specială.
A fost înmormântarea mea.
Aseară m-a omorât în bătaie.

Dacă aş fi avut destul curaj şi tărie să-l părăsesc,
Astăzi n-aş fi primit flori.

De la violenţa în familie la traficul de persoane nu este decât un pas mic, dar mi-a rămas în minte ca un cui, cuvintele unei fete asistate de noi:
„N-am crezut vreodată, că o fiinţă umană poate fi vândută ca o marfă. Nu cred că voi mai putea să mă apropii de un băiat să-l iubesc”… – şi avea doar 13 ani.
Va putea uita, cândva, trista experienţă trăită în Albania? Aidoma ei, conform statisticilor în fiecare an din şi prin România sunt traficate mii de persoane. Cum am ajuns aici, noi, românii, pentru care copii erau bulgărele de aur? Ce mecanism ne-a schimbat? Oare banul este atât de important sau sărăcia, lipsa de educaţie şi violenţa în familie ne-au condus la dezumanizare? Am fost manager de proiect la multe din proiectele realizate de organizaţie. Şi aşa cum spuneam participantelor, vă spun acum şi dumneavoastră: poţi atinge succesul şi armonia în viaţă numai dacă crezi cu tărie în aceste valori şi dacă te dăruieşti complet.Imaginaţi-vă că dorinţele vă sunt îndeplinite şi căutaţi să trăiţi plenar emoţiile legate de ele. Puteţi dobândi o SĂNĂTATE RADIOASĂ, SUCCESUL ŞI FERICIREA cu ajutorul GÂNDURILOR BENEFICE pe care le întreţineţi în laboratorul secret din mintea dumneavoastră. Ca să fiţi sigure că dorinţa vi se va implini, bucuraţi-vă dinainte şi fiţi mereu relaxate. Închei cu gândul exprimat la o masă rotundă de deschidere a unui proiect – să învăţăm să ne iubim şi să ne respectăm pe noi înşine pentru a-i obliga pe ceilalţi s-o facă. Să ne amintim în primul rând că suntem femei şi că apartenenţa la un partid sau altul, la o ideologie sau alta, la o religie sau alta nu schimbă cu nimic calitatea noastră de FEMEI şi că numai unite vom putea obţine ceea ce ne dorim. Câtă vreme lumea întreagă depinde de noi, pentru că noi FEMEILE suntem cele care dăm naştere urmaşilor, viitorului lumii, NIMIC NU NE POATE STA ÎN CALE !

TREBUIE doar să CREDEM şi vom avea cu siguranţă SUCCES !

Şi pentru a încheia într-o notă de optimism vă ofer în continuare “REŢETA FERICIRII” pe care am cules-o de la un prieten drag:

Reţeta fericirii

Ingrediente şi mod de preparare

Puţină sinceritate,
Un pic de încredere,
Ceva respect,
Două, trei năzuinţe comune,
O lingurinţă de speranţă,
Şi câteva tone de noroc;
Se adună toate la un loc,
Se agită bine cu mixer-ul
Până când amestecul devine roz.

Se condimentează apoi
Cu un gram de invidie,
Şi puţină perfidie,
Câteva picături de egoism
Şi o lingurinţă de primitivism.
Iar la sfârşit, MINCIUNA!
Ajunge doar… una.

După ampastare,
Amestecul se dă la foc mare.
Conţinutul trebuie pus
În două forme umane,
De sex opus!
Se stropeşte, apoi, din abundenţă
Cu prostie, naivitate şi indiferenţă.

Atenţie!
Se poate consuma dimineaţa,
La prânz ori spre seară,
În totalitate, de orice persoană,
Indiferent de naţionalitate,
Culoarea pielii
Ori pozitie socială.

Notă:
Cu mici amendamente,
Poate fi folosită chiar de
PERSOANELE INTELIGENTE!